Cerita tentang diet yo-yo-o saya

ASSALAMUALAIKUM. SALAM RAMADAN HABIBTI~

Bulan ni alhamdulillah bulan Ramadan. Di samping dapat kita menggandakan amalan kebaikan dan berpuasa, kita juga dapat buat detoks perut dan merehatkan sistem pencernaan. Maka diharap dapat mengurangkan berat badan. InsyaAllah. Amin. *Nota: Turun berat badan bukan matlamat utama Ramadan ya, cuma kesan sampingan saja atau omputih kata ‘side effect’*

Lagipun memang matlamat diet saya adalah untuk kurangkan berat badan. Dengan pengurangan sebanyak 5-10 kg. Target: 55kg daripada 65kg dalam masa 2 bulan. Boleh ke? *Yakin boleh! yioshhh!!! Sikit2 lama2 jadi Jennifer Lopez. Woah!*

Saya pernah cerita jugak dalam post TTC Journey: Apa yang saya buat? Bacaan 18 tahun ke atas sahaja! dan salah satu faktor kejayaan untuk hamil adalah dengan turunkan berat badan. Even doktor pun suggested me to try that. As you all know, it is soooo hard. Saya rasa metabolism saya dah memang rendah plus nafsu makan yang susah nak kawal *sedihh*

Saya dah tak follow diet Ketogenic *jengjengjeng* yang saya cerita dalam post lepas iaitu Gula dan Karbo punca PCOS! sebab saya takleh nak ikut segala rules untuk diet tu. Plus, saya dah salah faham pasal diet ni. Jadi apa yang saya buat? Continue reading “Cerita tentang diet yo-yo-o saya”

Budaya membaca rakyat Malaysia: semakin meningkat atau berkurang?

Korang suka membaca? Kalau suka, teruskan bacaan anda ye 😉

Majoriti yang selalu diperhatikan, di zaman teknologi ni adalah masing-masing suka membaca. Cuma pilihan bahan bacaan yang berkualiti tu kurang. Majoriti akan kata “Eh, aku setiap minit baca tau. Baca face-BOOK, instagram, twitter dan blog. Online reading ok what?”.

Source: Christopher Teh’s – Malaysian reading habit

Bergantung kepada individu itu sendiri juga.

Kalau hari-hari disuap dengan gosip-gosip panas meletup tentang artis-artis tanahair, adakah kualiti dari segi intelektual dan mentaliti di situ? *Jangan jadi BIMBO please* *Biar cantik tapi cerdik pemikiran. Gituh!* Continue reading “Budaya membaca rakyat Malaysia: semakin meningkat atau berkurang?”

Resipi Pizza Low Carb paling sihat

20170525_215722[1]
Tadaaaaa! Inilah ropanya pizza terlazat, tersihat, low carb di donia! ;D

Walaupun ropamu tidakku kenan, tetapi rasamu sangatlah sedaaappppppp *ngeeeee masuk bakul angkat sendirik*

Serius korang tak sangka pizza ni dah la mudah tak banyak bahan dan steps. Lepas tu rasanya sedap mak mertua lalu tak perasan. Gituh! Ok, tanpa membuang masa yang selalu mencemburui kita. Korang boleh try test buat petang ni. Here we go! Continue reading “Resipi Pizza Low Carb paling sihat”

Novel Thriller paling BEST pernah baca!

 

Trust me, I’m not normal ;P

Siapa peminat genre Thriller, Misteri, Jenayah dan Penyiasatan? Angkat hidung please ;D Kita geng la kalau macam tu. Sis suka buku yang bergenre sebegini sebab cerita yang suspense, adrenaline rush, page turner with unexpected climax and ending! Whoa!

Of late ni sis obses dengan buku Japanese thriller and of course in English language, sis mana reti baca Japanese. Cakap pun yang basic je pengaruh suka tengok anime ;p *kawaiine~*

Yezzaaa T_T

So, what are those books???

Ok, sis akan senaraikan buku-buku tu mengikut tahap paling tinggi rating BEST (based on my likingness) bermula tahap kurang ke paling tinggi k? Untuk post kali ni sis akan bagi korang 5 buku je dulu. Jangan marah kalau dalam senarai tu ada 3 buku tu dari penulis yang sama. Sebab apa? Because I love his writing style!!!

Ready, get set go!  Continue reading “Novel Thriller paling BEST pernah baca!”

5 Tanda-tanda REAL suami curang

Assalamualaikum warahmatullah.

Tajuk tu memang mengerikan bagi para isteri. Dulu masa sis bujang, sis tak kisah sangat pun pasal my boyfriend/pakwe/marka “lantak hang la, nak curang ka, nak melangkup ka, kalau betui jadi memang hang bukan jodoh aku!” Gituh. Tup-tup sis yang curang pasang 2-3 sparepart aka bakal suami/imam/pilot. Eh! hahahaha! *Well, that was different..you need to compare apple to apple. Married and single life is totally different* ;P

Sekarang baru sis tahu langit tu tinggi sangat. Baru sis sedar yang cinta kepada suami dan rumahtangga tu bakal membuatkan kita terluka. Terluka yang sangat dalam. Nauzubillahi min zalik. Kita bukan nak mencari kesalahan atau berburuk sangka dekat suami kita tapi tanda-tanda yang sis akan bagitau ni diharap dapat buka mata para isteri yang terleka dan alpa dengan tanggungjawab hakiki kepada suami tercinta.

“Yes, we can save our marriage. Never give up girl!” Woha – Ok, ni tagline kita hari ini ya ;D Because these are all from experiences and observations of people that I trust! Enjoice! Continue reading “5 Tanda-tanda REAL suami curang”

Perbezaan budaya: Melayu vs Arab – No social media for the wife

Assalamualaikum warahmatullah.

Kalau orang tanya ada beza ke budaya Melayu dan Arab?

Jawapannya: Banyak perbezaannya.

Contoh: Isteri orang Arab (walaupun dia orang Melayu ;D) tak boleh bersosial-media samada melalui Facebook, Instagram, Twitter dan chatting-chatting ni. N.O.

Sebab bagi lelaki Arab, isteri dan hal-hal rumahtangga/ personal tak boleh dikongsi dengan orang luar. Orang luar tak sepatutnya tengok isteri dan keluarga (terutamanya yang perempuan).

Kalau korang kata “alaaa tak sporting la kalau dapat suami Arab macam ni”. Nak buat macam mana, dia suami dan kalau dia kata ‘NO’, maka janganlah cari pasal. *Lesson learnt for me actually. Continue reading “Perbezaan budaya: Melayu vs Arab – No social media for the wife”

Gula dan Karbo punca PCOS!

Assalamualaikum warahmatullah.

Alhamdulillah dah masuk sebulan lebih lepas jumpa doktor, makan ubat Metformin dan telan 2 biji Asid Folik sebelum tidur! Yeayyy ;D *tapi sis ada jugak ter-missed sebab balik rumah penat giler dan terlupa nak berus gigi, mandi apatah lagi makan ubat. Teruk kan? T_T

Continue reading “Gula dan Karbo punca PCOS!”

TTC Journey, PCOS, Sperm Test dan Ego Lelaki

Assalamualaikum warahmatullah.

Isnin lepas saya jumpa Dr Ahmad Zailani Hatta Mohd Dali (nama penuh kau :P), pakar O&G daripada Pantai Hospital, dia buat part-time kat Yayasan Jabal Nur di bawah Klinik Prof. Dato’ Dr. Hamid Arshat dan di situlah kami bertemu. Cewah! Sangat berpatutan cas rawatan dan konsultasi yang dikenakan (kalau compare dengan hospital swasta yang lain2). Nak2 dengan Dr.Hatta yang sangatlah gentle, friendly and passionately explained everything you need to know. I felt like “Yes, this is it. Finally I found him!muahahahaha” *Gituh! Sebab Dr. Hatta ni punya servis terbaik dan bersabar layan soalan2 kami laki bini 😀

Yeah, it is scary to look at. No matter how you look at it T_T #PCOSgirl

Untuk sesiapa yang ingin mendapatkan rawatan ataupun konsultasi berkenaan Obstetrics and Gynaecology (O&G) dengan Klinik Dr. Hamid Arshat, boleh klik SINI. Continue reading “TTC Journey, PCOS, Sperm Test dan Ego Lelaki”

5 Tips menambat hati lelaki bernama SUAMI

Assalamualaikum warahmatullah.

Sis taknak cakap banyak pun. Bagi 5 pun dah cukup :p

Dalam tips ni, saya bukan bias dekat lelaki Arab (sebab suami saya orang Arab,oh tidakk), tetapi tips ni universal, majoriti lelaki akan tertambat hatinya kalau wanita kesayangannya aka ISTERI mengamalkan tips-tips ni. Cewah!

1. Kenyang perut, suka hati (Kena Rajin Masak!!!)

Bonus kalau pandai masak maka masakan yang korang sediakan mestilah sedap sampai menjilat jari. Tapi yang paling penting kita masak masakan yang boleh dimakan untuk si dia (mestilah! LOL), dapat nutrient daripadanya, sihat, kenyang dan senang hati. Gitteww~  Sebab majoriti lelaki suka makan! Terutamanya masakan wanita kesayangannya (i.e. ibu & isteri. Kakak? Adik? Takyah nak ngader. Fokus hokayy, fokus 😀 ). Kalau tak pandai masak macam mana?? Belajaq la sayang oiii..Masak ni senang je sebenarnya, potong2 campak2 je. Sis suka masak sebab ianya macam terapi tau, nak2 bila dah penat2 masak pastu suami makan sampai bertambah-tambah licin pinggan. Satu kepuasan tahu tak. 😀

P/s: Lelaki Arab lagi fussy bab makan atau masakan ni. Diorang memang budaya lelaki takkan ke dapur, semua mak yang buat dan layan. So, you wanna marry an Arab guy? Sharpen your cooking skill like ASAP! Seriously. 😉 Learn what he likes and don’t like. That’s it. Continue reading “5 Tips menambat hati lelaki bernama SUAMI”

Ibu sanggup buat apa saja untuk untukmu, anak.

She works the night, by the water
She’s gonna stress, so far away from her father’s daughter
She just wants a life for her baby
All on her own, no one will come
She’s got to save him (daily struggle)
She tells him “ooh love”
No one’s ever gonna hurt you, love
I’m gonna give you all of my love
Nobody matters like you (stay up there, stay up there)
She tells him “your life ain’t gonna be nothing like my life (straight)
You’re gonna grow and have a good life
I’m gonna do what I’ve got to do” (stay up there, stay up there)
So, rockabye baby, rockabye
I’m gonna rock you
Rockabye baby, don’t you cry
Somebody’s got you
Rockabye baby, rockabye
I’m gonna rock you
Rockabye baby, don’t you cry
Rockabye, no (Rockabye-rocka-rocka-rocka-bye) (oh)
Rockabye, yeah, yeah (Rockabye-rocka-rocka-rocka-bye)

Continue reading “Ibu sanggup buat apa saja untuk untukmu, anak.”