Beauty tips: Everyday makeup tips

#Perhatian: Ini bukanlah sponsored post. Semuanya berdasarkan pengalaman dan pandangan personal penulis. TQ

Ahlan wasahlan habibti!

Assalamualaikum warahmatullah.

The tips is LESS is MORE.

emmawatson-quotes-47

Untuk mekap hari-hari kita tak perlu tepek foundation tebal ataupun eyeshadow berwarna terang ataupun gelap ke pejabat. Yang penting muka kita nampak awake, flawless dan sihat!

Penjagaan kulit – saya yakin yang rutin kalian semua mesti lebih kurang sama kan? Bermula dari bangun pagi, solat subuh, mandi, bersiap-siap pakai baju dan mekap dan seterusnya breakfast ataupun bagi saya yang tapau breakfast ke pejabat, akan terus bergerak ke LRT. 😉 Jadi, bercakap pasal skincare routine ni kita mulakan dengan….

1)Cuci muka – JANGAN cuci muka guna pencuci muka atau sebarang apa pun facial wash di awal pagi! Kerana cucian tersebut akan menghilangkan natural glow dan minyak semulajadi yang terhasil selepas tidur. Cuci muka dengan air solat je, itu yang ideal! 😛 Cuci muka hanya lepas dah balik kerja atau sebelum nak tidur k.

Produk yang saya setia gunakan dari zaman sekolah menengah sampai sekarang adalah…

product_456

 

Himalaya Facial Wash! Serasi dan seiring sejalan gituwww dengan kulit iols taw 😀 Alhamdulillah.. Cumanya sekarang saya juga ada lagi 2 facial wash that i used alternately which are..

 

300
Bagus untuk mencuci pori-pori muka terutamanya di hidung!!! 😉

 

 

 

3
Mencuci mekap dengan jayanya. LOL

Tahu tak korang yang Korean girls cuci muka berkali-kali sekurang-kurang 2 kali hokayyy. Katanya sebab kali pertama cuci tak cukup bersih, that’s why we need 2nd time i tell ya!

 

2) Toner – korang suka toner apa? 😛 Bagi saya, toner sangat penting untuk menutup pori-pori muka yang terbuka selepas cuci muka dan juga membuang kotoran. Kalau tak percaya cuba korang tengok tisu muka yang korang guna untuk sapu toner kat muka kotor ke tak? I told it is filthy even i washed ma face everyday. T_T

3) Pelembab – sangat-sangat-sangat penting!!! Dengan cuaca Malaysia yang panas (dan lembab T_T), kalau tak pakai ni memang kulit akan kering, kusam, pori-pori terbuka dan kurang cantik. Kecualilah kepada mereka yang memang dilahirkan sampai dewasa berkulit cantik lagi mulus tanpa sebarang produk diperlukan.

17394_10152839267618434_5345336013269932697_n

Saya pengguna setia Nano White Toner + Mosituriser! 🙂 So, what’s yours?

4) Sunscreen – penting jugakkkkk!!! Sekarang ni terdapat banyak foundation/ BB/ CC cream yang disekalikan dengan SPF kan, jadi senang tak perlu berlapis-lapis krim nak pakai..:D

Saya juga menggunakan Nano White Sunscreen SPF50 dan selalunya saya alternatekan dengan my CC cream. I loveeeee CC cream sebab kulit nampak flawless tanpa perlu bedak hokayyy.. Korang kena cuba k!

ffe6591f3616055851c64c3af2595c93

5) Mekap – my favourite part everrrr! Alaaa bukannya mekap tebal pun, cuma yang wajib dipakai (for me la :P) adalah…

a) Mascara – i can’t live without my mascara!!! My fav iz Maybelline kaler biru dan kuning.

131b958b5a532ee0082a015ee28962ac

b) Lipstick/ Lip gloss/ Lip Balm – Lately I’ve been liking nude color lipstick. Entahlah, rasa macam natural look sangat bila pakai kaler tu. Kalau keluar ngedate sama bapaknya, gue lagi sukain warna maroon terang campur samain nude warna gituuu, terus-terusan gue rasai seksi gituuuu 😀 😀 😀 My fav is also Maybelline Matte Color Sensational.

MTMyNzA2NjI0Mjg3NzIxNDgy

c) Blusher – for me, depends on my mood. Lately macam malas nak pakai blusher.LOL. Tapi kalau korang pakai warna pinkish, korang akan kelihatan baby face dan fresh. Kalau warna orangy, bagi saya korang akan kelihatan seksiiii. Just try and have fun!;)

I love her look! Gigi Hadid, you rock!

1de80763a4585ff5536029aa88b12814

Tips: Pakailah lipstick atau apa pun dengan yakin! You will look beautiful~

af1c6a5bd4958f2f0c6c3ad896fdfd41

 

Advertisements

Pengarang: Mrs Vibrant

A girl with many ambitious dreams. Married to a fun, loving and smart Arab man. TTC-ian raise your hands up! Easy-going, trustworthy and good listener I must say as what my friends describe me. Oh one more thing, also a very very attractive lady ;D For any enquiries/say hi, please contact me via my email: bookloverunited@gmail.com. Thanks!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s