Perbezaan budaya: Melayu vs Arab – No social media for the wife

Assalamualaikum warahmatullah.

Kalau orang tanya ada beza ke budaya Melayu dan Arab?

Jawapannya: Banyak perbezaannya.

Contoh: Isteri orang Arab (walaupun dia orang Melayu ;D) tak boleh bersosial-media samada melalui Facebook, Instagram, Twitter dan chatting-chatting ni. N.O.

Sebab bagi lelaki Arab, isteri dan hal-hal rumahtangga/ personal tak boleh dikongsi dengan orang luar. Orang luar tak sepatutnya tengok isteri dan keluarga (terutamanya yang perempuan).

Kalau korang kata “alaaa tak sporting la kalau dapat suami Arab macam ni”. Nak buat macam mana, dia suami dan kalau dia kata ‘NO’, maka janganlah cari pasal. *Lesson learnt for me actually.

Social media seperti FB, IG dan sebagainya adalah tempat bersosial dan it is always personal! Takyah nak kata “I tak post personal stuff la babe. I berniaga tapi guna personal FB/IG”. Whatever la korang. Sekali sekala memang akan bercakap pasal rumahtangga, publish gambar dengan husband dan anak-anak dan melancong pergi mana-mana atau makan-makan mesti korang nak share kan. Jadi, semua aktiviti/benda tu tidaklah manis dan taboo dalam budaya Arab.

Untuk orang Arab – keep personal matters within your house. Never let it out.

Kalau orang selalu kata “Kenapa orang dulu-dulu kahwin bertahan sampai ke cucu cicit. Jarang sangat kita dengar kes cerai-berai ni.” Saya boleh katakan salah satu tips adalah ‘Dulu takde social media dan internet’.

Statistik ni 2012. Kalau tahun 2017 entah berapa??? Source: Google 

Statistik kes perceraian di Malaysia yang disebabkan oleh social media dan chatting juga meningkat dan jadi penyebab cerai. Dipetik dari The Star.com :

Electronic gadgets, social media blamed for high divorce rates in Malaysia

According to the newspaper, the factors leading to the divorce were irreconcilable differences, infidelity, family interference and financial problem.

Dr Mariani, who is a psychologist, said there was also a tendency for WhatsApp users to cheat on their partners by befriending others.

“The use of social media like Facebook and Instagram can also affect relations among married couples because of their insensitivity with the posting of unsuitable photographs and status,” she added.

Read more at http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/01/14/electronic-gadgets-social-media-blamed-for-high-divorce-rates-in-malaysia/#ugDsQclMiBLibRbE.99

I learnt this thing the hard way. I love my IG. I connected with friends and make new friends through it for so many years. Until my husband found out and we fought about it which is not worth to fight for that will lead to the break off our marriage. So, for now, alhamdulillah I am social-media-less. Except for this blog. However, I will never publish my face or expose any personal details. That’s what I promise myself. I’m willing to delete this blog anytime should my husband said so.

Amen.

p/s: Blog ni hanya satu platform untuk kita kongsi idea, peringatan, ilmu dan nasihat-menasihati. InsyaAllah. Jadi kepada yang email saya personally, lepas ni saya takkan bagi nombor telefon ye. Kita communicate melalui emel sahaja. Terima kasih 😉

Advertisements

Pengarang: Mrs Vibrant

A girl with many ambitious dreams. Married to a fun, loving and smart Arab man. TTC-ian raise your hands up! Easy-going, trustworthy and good listener I must say as what my friends describe me. Oh one more thing, also a very very attractive lady ;D For any enquiries/say hi, please contact me via my email: bookloverunited@gmail.com. Thanks!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s