4 Tanda Lelaki Serius Dalam Perhubungan & Tips Bercinta lepas nikah

Fakta 1: Majoriti bakal pengantin perempuan akan buat research thoroughly sebelum ke jinjang pelamin dan tajuk ini merupakan kata kunci (baca: keyword) paling kerap, terlajak laris dan hangat dicari-cari. *cough* yup, that was meh*cough*

Fakta 2: Tanda paling utama si dia serius dalam perhubungan adalah apabila si dia start, kerap berfikir dan berbincang dengan u’ols pasal masa depan. Full stop.

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSntlM_v1DMZUDwdjWpdEwgkLe7DKDd_KkWtfzCrr8D_0DlodKbiQ
Iphone? Why not! Even though I really3 love my Samsung Note 10x *LOL*

Kalau ikut kata pakar berjantina lelaki, mereka akan kata “Lelaki ni simple je. Kalau dia kata ya, maka ya lah. No corner-corner”. Memanglah dia akan kata macam tu sebab dia lelaki.

Bagi pakar yang berjantina wanita, mereka akan kata “Lelaki ni susah kita nak faham. Pakar putar belit. Pakar menipu. Pakar ambil kesempatan atau opportunistik”. Mestilah, sebab wanita ni sendiri seorang yang complicated, banyak fikir, analysis paralisis dan juga semua tu daripada pengalaman sendiri bila dah lama mengenali seseorang lelaki.

But..Seriously, a man’s heart is not that complicated. However, they are not easily to be interpreted. Do you got what I mean? *Confusing right? hahaha!*

Tapi, berdasarkan pemerhatian, pergaulan dan perkenalan sis dengan spesis berjantina lelaki tulen, mereka memang akan serius dengan seseorang wanita yang mereka sayangi dan tanda-tanda tu dapat kita lihat dan tahu antaranya adalah:

1)Dia bagitahu terus-terang dia suka/sayang/cintakan kamu

https://img.memecdn.com/best-way-to-say-i-love-you_o_629724.jpg

Yup, it’s true! Kalau tak bagitahu, macam mana dia nak tackle wanita yang dia suka tu kan? Lagipun bukan senang bagi seseorang lelaki nak bagitau perasaan dia kat orang, nak-nak kat crush/bakal teman wanita/bakal makmum solat. Eh! :p

Jadi, kalau dia bagitau tu dan korang pun suka, maka percayalah, ianya betul. Bukan main-main. Kecualilah lelaki tu kaki perempuan, playboy atau buaya darat. Spesis tu mulut memang manis, perosak anak dara/janda/teruna. *sis emosi pulak. opsss!*

Dan bila dia dah luahkan perasaan kat korang, janganlah senyap je. Balas lah kata “Kita pun sama! Sarangheo~”

2)Dia ambil berat tentang kamu

https://img.memecdn.com/rmx-if-he-cares-hell-chase-you_o_1115377.jpg

Kalau dah sayang, mestilah ambil berat.Kalau tak sayang, adakukeyshah?

Bukan berat badan ye, yang tu lelaki tak kisah pun kalau dah sayang sebab yang penting sihat dan jaga penampilan *Eh, macam tak kena je sis?* ;D

Kalau boleh dia nak korang sentiasa happy, nak-nak bila ada dia. Sebab kalau korang happy, dia pun happy. Kalau korang suka makan, dia akan belanja makan apa je yang korang nak, tak dapat belanja pun, dia akan teman korang makan.

#SoalanSis: Korang selalunya akan biar lelaki bayar, atau korang sharing is caring, atau korang tong-tong ke macam mana? Kalau sis, sis suka sharing is caring, kali ni dia belanja, lepas tu atau esok lusa sis pulak belanja. Bagi sis yang ada income sendiri, rasa tak best kalau tetiap kali lelaki yang belanja, walaupun dia yang nak or insist.

3) Dia sanggup bersusah-payah untuk kamu

Ini memang tanda paling benar bagi sis sebab orang yang takde perasaan sayang dekat kita takkan sanggup nak tolong kita masa kita susah.

Jadi, tak susah nak uji si dia sayang kau ke tak. Tengok je reaksi dia bila kau susah, contohnya macam kau kena pergi sesuatu tempat tapi kau kena pergi sorang, takde orang boleh teman site visit. Kau cuba tengok reaksi dia. Kalau alasan boleh pakai takpelah. Kalau macam-macam, macam tak kena, well girl.. you know what to do..

Percayalah cakap sis, sebab cabaran masa sebelum nikah adalah seciput secebis je daripada cabaran selepas nikah. Lepas dah nikah, dah tinggal sebumbung, sekatil baru tahu perangai sebenar masing-masing. Jadi, kalau sebelum nikah dah bagi macam-macam alasan tak munasabah kalau korang mintak tolong, tolonglah lupakan mamat tu. Memang useless~ I tell ya.Seriously.

4) Dia tak berkira dengan kamu

Bab berkira ni pun satu hal jugak. Terutamanya bab duit. Tapi sepatutnya perlu berkira sebelum nikah pun.. cuma berpada-pada lah. Takkan semua nak harap perempuan yang bayarkan. Opss, this goes both ways, tak kira jantina. Dua-dua kena main peranan.

https://pics.me.me/marriage-is-like-a-walk-in-the-park-jurassic-park-4639358.png

Akhir kata, sis ucapkan selamat kepada mereka yang sedang dalam proses melangkah ke alam rumahtangga. Penuhi ilmu di dada tentang alam rumahtangga. Banyakkan berdoa, rajin-rajinkan solat sunat hajat/istikharah/dhuha mohon dipermudahkan hidup, banyakkan bersabar dan sentiasa bertolak-ansur. Sis memang nak ingatkan sememangnya seronok dah kahwin tapi banyak sedih jugak kalau tak bersedia dari segi mental dan fizikal.

Tips bercinta lepas nikah

Love your spouse like you love a small child. Like a parents love their children. Love unconditionally, no matter what. Giving love without expecting the love to be returned. You will appreciate this when you go through that difficult moments~

Lepas kahwin kita akan selalu diuji terutamanya dari segi kewangan, kerjaya dan macam-macam lagi tuntutan dalam hidup. Masa diuji ni jangan sesekali dua-dua orang keras kepala, tinggi suara dan marah. Biar sebelah pihak je yang panas, yang sebelah lagi diam, dengar dan patuh apa yang perlu. Kadang-kadang benda tu kecil je, tapi sebab masing-masing nak menang, bertekak sampai sakit tekak, terus jadi parah.

Pesanan sis, if you truly really love your partner, be patient. Always be nice to him/her. Because in the end, people will realize how much important you were, how you make him/her feel and how you love them.

Sometimes, we strayed away from the right path, we met someone else whom we accidentally came to like them (read: 2nd lover), but in the end, that 2nd love was never meant to last.. perhaps just a fling.. Eventually you come back to your wife/husband because he/she always there for you.. *based on true story* *I’m a bad gal* #sisdahinsaf

 

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s