I’m social-media-less and survived!

Ahlan wasahlan! Ramadan Mubarak Day 15 y’all!!! Say Alhamdulillah please~

Watch this video to learn why you’re so addicting to those social medias (i.e. Fb, IG, Twitter, Snapchat etc etc etc).

Trust me, using social medias even Google is not safe for your personal data and privacy. They are using our data to analyze our interests and online behaviour. Even Mark Zuckerberg was being investigated about the scandal in April 2018. Just try to Google about it, read or watch  on Youtube to understand what I’m saying.

NOTA: Bukan senang nak hilangkan diri dalam dunia sekarang, walau secebis gambar pun boleh cari, walau di mana korang berada tetap boleh dicari.

Persoalannya, di mana MH370? #misteri #sistukartopikpulak

Saya bukan nak kata yang saya seorang yang privacy freak, control freak or paranoid tetapi bagi saya, kita ada hak ke atas personal data. Facebook tidak boleh sewenang-wenangnya menggunakan data kita untuk dijual! Fb makes BILLIONS by using our data. Diorang gunakan data kita, minat dan analisa kelakuan (behavioral analysis) dan dimasukkan ke dalam algorithm software yang menyebabkan iklan-iklan seperti baju raya, biskut raya dan kasut raya yang pernah kita cari di Fb sebelum ini pop-up merata-rata semasa kita scroll untuk baca status kawan-kawan (eh, kawan ke? :p). Data inilah yang digunakan sebagai Fb Ads untuk dijual kepada peniaga-peniaga online. Tak salah kan? Tapi disebabkan algorithm tu kita jadi tak henti-henti scroll dan scroll sampai 4 jam!

Chop..saya bukan nak tutup periuk nasi orang yang berniaga menggunakan social medias, tapi saya salahkan pengguna itu sendiri (Baca: User). Ketagihan boleh dirawat dengan berhenti melakukan sesuatu dengan serta-merta. Contohnya: Ketagih facebook. Cuba untuk sekatkan/limit masa untuk baca facebook daripada setiap jam 24 hours 7 days a week kepada mungkin hanya sejam – dua/sehari ataupun baca hanya masa dalam train/bus etc. Atau hanya berfacebook bila perlu.

Persoalannya, apakah yang dikategorikan sebagai ‘bila perlu?’ Bagi saya, keadaan bila perlu adalah seperti untuk cari barang yang kita nak beli daripada peniaga online. Cari sampai dapat, fokus dan itu saja. Tak perlu nak scroll dari pagi sampai malam melekat dengan fon sampai habis data!

Nota #2: Untuk adik-adik yang masih mengharap belas ehsan duit mak ayah untuk topup dan bayar bil telefon, cubalah muhasabah diri. Duit memang boleh cari, tapi harga diri, maruah dan keyakinan takde dalam social medias walau sejuta likes pun yang korang dapat. Baca buku lagi banyak faedah lah! 😀 #sisemosionalpulak

Ok, Fb mungkin senang nak limit. How about Instagram? Twitter? Snapchat? Bagi saya, sama juga solusinya. Berhenti serta merta atau limit your exposure! Saya sedih tengok adik-adik saya sendiri jadi mangsa social media. Diorang kurang keyakinan diri, insecure, tak reti nak beramah-mesra dengan orang sekeliling apatah lagi dengan orang-orang tua. Tak macam YB Syed Saddiq. Eh! 🙂

Facebook – I left you long time ago and it was my best decision ever. No regrets.

Instagram – It’s hard leaving you because I really like you. But yet I left you too. There’s nothing there for me..

Twitter or Snapchat etc etc – Sorry guys, I never like you. No offense.

Being social-media-less is my choice. At first I was feeling force by my Arab husband but in the end, I did it. I did it to please my husband. With niat I get to please my Lord.

Image result for sujud kepada suami

“If the woman performs the five daily prayers, fasts the month of Ramadan, maintains her chastity and obeys her husband, she will enter the Paradise of her Lord.” Likewise, Allah The Exalted Says (what means): {But if they obey you [once more], seek no means against them.} [Quran 4:34]
Moreover, the Prophet,  sallallaahu  `alayhi  wa  sallam ( may  Allah exalt his mention ), said: “Were I to order anyone to prostrate himself before anyone else, I would have ordered the woman to prostrate herself before her husband.
(source: Islamweb.com)

Fikir-fikirkanlah.. Dunia ni sementara je. Nothing real in social medias. There’s the world out there that you should see.

However, always remember, akhirah is the real thing. Read Quran’s translation especially in Malay translation by Al-Hidayah House of Quran. They did a very good job in translating the Quran and its deep meaning. Alhamdulillah for the Hidayah and keep me in your Inayah walhidayah ya Rabb..

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s