4 Tanda Lelaki Serius Dalam Perhubungan & Tips Bercinta lepas nikah

Fakta 1: Majoriti bakal pengantin perempuan akan buat research thoroughly sebelum ke jinjang pelamin dan tajuk ini merupakan kata kunci (baca: keyword) paling kerap, terlajak laris dan hangat dicari-cari. *cough* yup, that was meh*cough*

Fakta 2: Tanda paling utama si dia serius dalam perhubungan adalah apabila si dia start, kerap berfikir dan berbincang dengan u’ols pasal masa depan. Full stop.

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSntlM_v1DMZUDwdjWpdEwgkLe7DKDd_KkWtfzCrr8D_0DlodKbiQ
Iphone? Why not! Even though I really3 love my Samsung Note 10x *LOL*

Kalau ikut kata pakar berjantina lelaki, mereka akan kata “Lelaki ni simple je. Kalau dia kata ya, maka ya lah. No corner-corner”. Memanglah dia akan kata macam tu sebab dia lelaki.

Bagi pakar yang berjantina wanita, mereka akan kata “Lelaki ni susah kita nak faham. Pakar putar belit. Pakar menipu. Pakar ambil kesempatan atau opportunistik”. Mestilah, sebab wanita ni sendiri seorang yang complicated, banyak fikir, analysis paralisis dan juga semua tu daripada pengalaman sendiri bila dah lama mengenali seseorang lelaki.

But..Seriously, a man’s heart is not that complicated. However, they are not easily to be interpreted. Do you got what I mean? *Confusing right? hahaha!*

Tapi, berdasarkan pemerhatian, pergaulan dan perkenalan sis dengan spesis berjantina lelaki tulen, mereka memang akan serius dengan seseorang wanita yang mereka sayangi dan tanda-tanda tu dapat kita lihat dan tahu antaranya adalah: Continue reading “4 Tanda Lelaki Serius Dalam Perhubungan & Tips Bercinta lepas nikah”

Advertisements

Being 31 younger self

17 February 1987. I was born. Now, I’m 31.

Not too young, not too old. Sedang meningkat dewasa (dan berkembang dengan bahagianya T_T) ;P

Being 31. Banyak lagi yang belum aku capai. Banyak lagi yang diinginkan tapi kurang keberanian nak melompat, mungkin kurang bakteria dalam perut ni. Eh, tengok video ni mesti korang boleh faham apa yang sis maksudkan pasal bakteria dan keberanian untuk take risks! Woha!

Continue reading “Being 31 younger self”

Ayahku Osem: Hutang PTPTN & dilema kahwin warga asing

Bukan nak bodek ayah ke apa. Tapi nasihat dia ahad lepas semasa kami beraya di rumah makcik di Ampang buat saya terkesima. Kenapa terkesima pulak?

Sebab ayah saya sebelum ni (mungkin impression tu dah tertanam sejak zaman saya dewasa), yang ayah kurang pengetahuan tentang pengurusan kewangan. Selalunya ibu yang paling bijak bab ni.

Bila ayah cakap “Beli rumah cepat kak. Nak tunggu sampai bila?”.

Saya jawab “Dah try dah sebelum ni tapi loan tak lepas. Banyak komitmen. Banyak hutang la ayah”.

Ayah jawab “Guna duit KWSP akaun 2 tu bayar hutang PTPTN. Sekarang PTPTN buat promosi sampai hujung tahun ni 15% kalau akak bayar penuh”. Klik LINK ni untuk kepastian ye 😉

Saya terkesima sekejap. Tak sangka ayah tahu. Katanya baca daripada surat khabar. Hurmmm..daripada situ saya punya impression kat ayah dah berubah 180 darjah. Saya kena buat sesuatu untuk kurangkan komitmen bulanan dan beli rumah secepat mungkin.

Dilema kahwin warga asing : Si dia susah/ takkan dapat loan bank! Nak2 kalau gaji tak tetap atau dalam bank takde saving banyak *Serius*

p/s: jangan judge sesiapa terutama ibubapa, jangan jadi macam saya.

Cerita tentang diet

ASSALAMUALAIKUM. SALAM RAMADAN HABIBTI~

Bulan ni alhamdulillah bulan Ramadan. Di samping dapat kita menggandakan amalan kebaikan dan berpuasa, kita juga dapat buat detoks perut dan merehatkan sistem pencernaan. Maka diharap dapat mengurangkan berat badan. InsyaAllah. Amin. *Nota: Turun berat badan bukan matlamat utama Ramadan ya, cuma kesan sampingan saja atau omputih kata ‘side effect’*

Lagipun memang matlamat diet saya adalah untuk kurangkan berat badan. Dengan pengurangan sebanyak 5-10 kg. Target: 55kg daripada 65kg dalam masa 2 bulan. Boleh ke? *Yakin boleh! yioshhh!!! Sikit2 lama2 jadi Jennifer Lopez. Woah!*

Saya pernah cerita jugak dalam post TTC Journey: Apa yang saya buat? Bacaan 18 tahun ke atas sahaja! dan salah satu faktor kejayaan untuk hamil adalah dengan turunkan berat badan. Even doktor pun suggested me to try that. As you all know, it is soooo hard. Saya rasa metabolism saya dah memang rendah plus nafsu makan yang susah nak kawal *sedihh*

Saya dah tak follow diet Ketogenic *jengjengjeng* yang saya cerita dalam post lepas iaitu Gula dan Karbo punca PCOS! sebab saya takleh nak ikut segala rules untuk diet tu. Plus, saya dah salah faham pasal diet ni. Jadi apa yang saya buat? Continue reading “Cerita tentang diet”

Budaya membaca rakyat Malaysia: semakin meningkat atau berkurang?

Korang suka membaca? Kalau suka, teruskan bacaan anda ye 😉

Majoriti yang selalu diperhatikan, di zaman teknologi ni adalah masing-masing suka membaca. Cuma pilihan bahan bacaan yang berkualiti tu kurang. Majoriti akan kata “Eh, aku setiap minit baca tau. Baca face-BOOK, instagram, twitter dan blog. Online reading ok what?”.

Source: Christopher Teh’s – Malaysian reading habit

Bergantung kepada individu itu sendiri juga.

Kalau hari-hari disuap dengan gosip-gosip panas meletup tentang artis-artis tanahair, adakah kualiti dari segi intelektual dan mentaliti di situ? *Jangan jadi BIMBO please* *Biar cantik tapi cerdik pemikiran. Gituh!* Continue reading “Budaya membaca rakyat Malaysia: semakin meningkat atau berkurang?”

5 Tanda-tanda REAL suami curang

Assalamualaikum warahmatullah.

Tajuk tu memang mengerikan bagi para isteri. Dulu masa sis bujang, sis tak kisah sangat pun pasal my boyfriend/pakwe/marka “lantak hang la, nak curang ka, nak melangkup ka, kalau betui jadi memang hang bukan jodoh aku!” Gituh. Tup-tup sis yang curang pasang 2-3 sparepart aka bakal suami/imam/pilot. Eh! hahahaha! *Well, that was different..you need to compare apple to apple. Married and single life is totally different* ;P

Sekarang baru sis tahu langit tu tinggi sangat. Baru sis sedar yang cinta kepada suami dan rumahtangga tu bakal membuatkan kita terluka. Terluka yang sangat dalam. Nauzubillahi min zalik. Kita bukan nak mencari kesalahan atau berburuk sangka dekat suami kita tapi tanda-tanda yang sis akan bagitau ni diharap dapat buka mata para isteri yang terleka dan alpa dengan tanggungjawab hakiki kepada suami tercinta.

“Yes, we can save our marriage. Never give up girl!” Woha – Ok, ni tagline kita hari ini ya ;D Because these are all from experiences and observations of people that I trust! Enjoice! Continue reading “5 Tanda-tanda REAL suami curang”

TTC Journey, PCOS, Sperm Test dan Ego Lelaki

Assalamualaikum warahmatullah.

Isnin lepas saya jumpa Dr Ahmad Zailani Hatta Mohd Dali (nama penuh kau :P), pakar O&G daripada Pantai Hospital, dia buat part-time kat Yayasan Jabal Nur di bawah Klinik Prof. Dato’ Dr. Hamid Arshat dan di situlah kami bertemu. Cewah! Sangat berpatutan cas rawatan dan konsultasi yang dikenakan (kalau compare dengan hospital swasta yang lain2). Nak2 dengan Dr.Hatta yang sangatlah gentle, friendly and passionately explained everything you need to know. I felt like “Yes, this is it. Finally I found him!muahahahaha” *Gituh! Sebab Dr. Hatta ni punya servis terbaik dan bersabar layan soalan2 kami laki bini 😀

Yeah, it is scary to look at. No matter how you look at it T_T #PCOSgirl

Untuk sesiapa yang ingin mendapatkan rawatan ataupun konsultasi berkenaan Obstetrics and Gynaecology (O&G) dengan Klinik Dr. Hamid Arshat, boleh klik SINI. Continue reading “TTC Journey, PCOS, Sperm Test dan Ego Lelaki”

5 Tips menambat hati lelaki bernama SUAMI

Assalamualaikum warahmatullah.

Sis taknak cakap banyak pun. Bagi 5 pun dah cukup :p

Dalam tips ni, saya bukan bias dekat lelaki Arab (sebab suami saya orang Arab,oh tidakk), tetapi tips ni universal, majoriti lelaki akan tertambat hatinya kalau wanita kesayangannya aka ISTERI mengamalkan tips-tips ni. Cewah!

1. Kenyang perut, suka hati (Kena Rajin Masak!!!)

Bonus kalau pandai masak maka masakan yang korang sediakan mestilah sedap sampai menjilat jari. Tapi yang paling penting kita masak masakan yang boleh dimakan untuk si dia (mestilah! LOL), dapat nutrient daripadanya, sihat, kenyang dan senang hati. Gitteww~  Sebab majoriti lelaki suka makan! Terutamanya masakan wanita kesayangannya (i.e. ibu & isteri. Kakak? Adik? Takyah nak ngader. Fokus hokayy, fokus 😀 ). Kalau tak pandai masak macam mana?? Belajaq la sayang oiii..Masak ni senang je sebenarnya, potong2 campak2 je. Sis suka masak sebab ianya macam terapi tau, nak2 bila dah penat2 masak pastu suami makan sampai bertambah-tambah licin pinggan. Satu kepuasan tahu tak. 😀

P/s: Lelaki Arab lagi fussy bab makan atau masakan ni. Diorang memang budaya lelaki takkan ke dapur, semua mak yang buat dan layan. So, you wanna marry an Arab guy? Sharpen your cooking skill like ASAP! Seriously. 😉 Learn what he likes and don’t like. That’s it. Continue reading “5 Tips menambat hati lelaki bernama SUAMI”

Ibu sanggup buat apa saja untuk untukmu, anak.

She works the night, by the water
She’s gonna stress, so far away from her father’s daughter
She just wants a life for her baby
All on her own, no one will come
She’s got to save him (daily struggle)
She tells him “ooh love”
No one’s ever gonna hurt you, love
I’m gonna give you all of my love
Nobody matters like you (stay up there, stay up there)
She tells him “your life ain’t gonna be nothing like my life (straight)
You’re gonna grow and have a good life
I’m gonna do what I’ve got to do” (stay up there, stay up there)
So, rockabye baby, rockabye
I’m gonna rock you
Rockabye baby, don’t you cry
Somebody’s got you
Rockabye baby, rockabye
I’m gonna rock you
Rockabye baby, don’t you cry
Rockabye, no (Rockabye-rocka-rocka-rocka-bye) (oh)
Rockabye, yeah, yeah (Rockabye-rocka-rocka-rocka-bye)

Continue reading “Ibu sanggup buat apa saja untuk untukmu, anak.”