Cerita tentang diet yo-yo-o saya

ASSALAMUALAIKUM. SALAM RAMADAN HABIBTI~

Bulan ni alhamdulillah bulan Ramadan. Di samping dapat kita menggandakan amalan kebaikan dan berpuasa, kita juga dapat buat detoks perut dan merehatkan sistem pencernaan. Maka diharap dapat mengurangkan berat badan. InsyaAllah. Amin. *Nota: Turun berat badan bukan matlamat utama Ramadan ya, cuma kesan sampingan saja atau omputih kata ‘side effect’*

Lagipun memang matlamat diet saya adalah untuk kurangkan berat badan. Dengan pengurangan sebanyak 5-10 kg. Target: 55kg daripada 65kg dalam masa 2 bulan. Boleh ke? *Yakin boleh! yioshhh!!! Sikit2 lama2 jadi Jennifer Lopez. Woah!*

Saya pernah cerita jugak dalam post TTC Journey: Apa yang saya buat? Bacaan 18 tahun ke atas sahaja! dan salah satu faktor kejayaan untuk hamil adalah dengan turunkan berat badan. Even doktor pun suggested me to try that. As you all know, it is soooo hard. Saya rasa metabolism saya dah memang rendah plus nafsu makan yang susah nak kawal *sedihh*

Saya dah tak follow diet Ketogenic *jengjengjeng* yang saya cerita dalam post lepas iaitu Gula dan Karbo punca PCOS! sebab saya takleh nak ikut segala rules untuk diet tu. Plus, saya dah salah faham pasal diet ni. Jadi apa yang saya buat? Continue reading “Cerita tentang diet yo-yo-o saya”

Resipi Pizza Low Carb paling sihat

20170525_215722[1]
Tadaaaaa! Inilah ropanya pizza terlazat, tersihat, low carb di donia! ;D

Walaupun ropamu tidakku kenan, tetapi rasamu sangatlah sedaaappppppp *ngeeeee masuk bakul angkat sendirik*

Serius korang tak sangka pizza ni dah la mudah tak banyak bahan dan steps. Lepas tu rasanya sedap mak mertua lalu tak perasan. Gituh! Ok, tanpa membuang masa yang selalu mencemburui kita. Korang boleh try test buat petang ni. Here we go! Continue reading “Resipi Pizza Low Carb paling sihat”

Gula dan Karbo punca PCOS!

Assalamualaikum warahmatullah.

Alhamdulillah dah masuk sebulan lebih lepas jumpa doktor, makan ubat Metformin dan telan 2 biji Asid Folik sebelum tidur! Yeayyy ;D *tapi sis ada jugak ter-missed sebab balik rumah penat giler dan terlupa nak berus gigi, mandi apatah lagi makan ubat. Teruk kan? T_T

Continue reading “Gula dan Karbo punca PCOS!”

TTC Journey, PCOS, Sperm Test dan Ego Lelaki

Assalamualaikum warahmatullah.

Isnin lepas saya jumpa Dr Ahmad Zailani Hatta Mohd Dali (nama penuh kau :P), pakar O&G daripada Pantai Hospital, dia buat part-time kat Yayasan Jabal Nur di bawah Klinik Prof. Dato’ Dr. Hamid Arshat dan di situlah kami bertemu. Cewah! Sangat berpatutan cas rawatan dan konsultasi yang dikenakan (kalau compare dengan hospital swasta yang lain2). Nak2 dengan Dr.Hatta yang sangatlah gentle, friendly and passionately explained everything you need to know. I felt like “Yes, this is it. Finally I found him!muahahahaha” *Gituh! Sebab Dr. Hatta ni punya servis terbaik dan bersabar layan soalan2 kami laki bini 😀

Yeah, it is scary to look at. No matter how you look at it T_T #PCOSgirl

Untuk sesiapa yang ingin mendapatkan rawatan ataupun konsultasi berkenaan Obstetrics and Gynaecology (O&G) dengan Klinik Dr. Hamid Arshat, boleh klik SINI. Continue reading “TTC Journey, PCOS, Sperm Test dan Ego Lelaki”

5 Tips menambat hati lelaki bernama SUAMI

Assalamualaikum warahmatullah.

Sis taknak cakap banyak pun. Bagi 5 pun dah cukup :p

Dalam tips ni, saya bukan bias dekat lelaki Arab (sebab suami saya orang Arab,oh tidakk), tetapi tips ni universal, majoriti lelaki akan tertambat hatinya kalau wanita kesayangannya aka ISTERI mengamalkan tips-tips ni. Cewah!

1. Kenyang perut, suka hati (Kena Rajin Masak!!!)

Bonus kalau pandai masak maka masakan yang korang sediakan mestilah sedap sampai menjilat jari. Tapi yang paling penting kita masak masakan yang boleh dimakan untuk si dia (mestilah! LOL), dapat nutrient daripadanya, sihat, kenyang dan senang hati. Gitteww~  Sebab majoriti lelaki suka makan! Terutamanya masakan wanita kesayangannya (i.e. ibu & isteri. Kakak? Adik? Takyah nak ngader. Fokus hokayy, fokus 😀 ). Kalau tak pandai masak macam mana?? Belajaq la sayang oiii..Masak ni senang je sebenarnya, potong2 campak2 je. Sis suka masak sebab ianya macam terapi tau, nak2 bila dah penat2 masak pastu suami makan sampai bertambah-tambah licin pinggan. Satu kepuasan tahu tak. 😀

P/s: Lelaki Arab lagi fussy bab makan atau masakan ni. Diorang memang budaya lelaki takkan ke dapur, semua mak yang buat dan layan. So, you wanna marry an Arab guy? Sharpen your cooking skill like ASAP! Seriously. 😉 Learn what he likes and don’t like. That’s it. Continue reading “5 Tips menambat hati lelaki bernama SUAMI”

Rezeki itu rahsia Allah..

Assalamualaikum warahmatullah.

MasyaAllah dah lama saya tak menulis di sini. Sentiasa rindu nak menulis dan mencurah rasa di blog Vibrant Girl ni tapi kekangan masa dan idea, buat saya sentiasa tak sempat. Padahal hari-hari saya bekerja mengadap laptop 😀

Sekarang baru saya rasa betul-betul yang saya dah dewasa!

Mana taknya, tahun ni, bulan ni, 17 Februari 2017, maka akan genaplah usia saya 30 tahun. Woot woot I’m gonna be a 3-series gal yo! But not yet a MILF!? LOL

Anyhow, I am grateful with whatever I have. Saya ada ibu ayah yang banyak menabur budi dunia akhirat, adik-beradik yang saya sayangi dan suami tercinta serta kawan-kawan yang rapat dan kenali. Saya seorang wanita bekerjaya dengan pendapatan tetap dan baru saja dikurniakan jawatan yang mencabar (disebabkan jawatan baru ni lah saya tak sempat ber-blogging T_T.. atau sekadar alasan?! :D). Saya ada rumah tempat berlindung (walaupun masih menyewa) dan kereta sebijik (pun masih berhutang). Semua dah cukup. Alhamdulillah.Syukran ya rabb. Continue reading “Rezeki itu rahsia Allah..”

TTC Journey: PCOS, negative pregnancy tests and diet tips

Warning: This might be a bit too-much-information (TMI). So, beware! ;D

Assalamualaikum & hi all!

At the time when I’m writing this, my period is 15 days late! Can you imagine my excited-ness + nerve-wrecking + confusion?! As I told in my previous post (HERE) that I’ve been consuming Nona Roguy Phytonatal pills to ease my digestion and alhamdulillah my period turns up to be in regular cycle (which is 32 days since September 2016 until TODAYYYY) *sobssss T_T

Actually I’ve done several pregnancy tests when my period is due you know and all I got was NEGATIVE HCG and as I was curious, I did Ovulation tests too to detect hormone LH (hormon subur), and guess what? I got POSITIVE LH, meaning I am fertile on my supposed-to-be-period-days!? What the heck right?  *okay, calm down, breath in, breath out~ Continue reading “TTC Journey: PCOS, negative pregnancy tests and diet tips”

Tips dapatkan period yang teratur dan tepat waktu

Assalamualaikum warahmatullah.

Kali ini saya nak bercerita macam mana saya dapatkan cycle period yang teratur dan tepat waktu. Ini adalah rentetan daripada cerita saya mengenai Polycystic Ovarian Syndrome (PCOS) dulu. Kalau nak tahu, klik SINI untuk baca ye.

Alhamdulillah, selama hampir 3 bulan bermula daripada bulan September 2016 hingga bulan ni, November 2016, period saya on-the-dot. Maksud saya adalah bilangan hari adalah sama setiap bulan di mana cycle period saya dari mula period sampai the next period adalah 32 hari. Syukur alhamdulillah.

Continue reading “Tips dapatkan period yang teratur dan tepat waktu”

Ramadhan bakal menjelma..

BE PREPARED

Assalamualaikum warahmatullah.

InsyaAllah Ramadhan akan melawati kita semua pada Isnin depan. Jadi, dalam lebih kurang 6 hari lagi kita semua akan berpuasa.

Bukan saja untuk menahan lapar dan dahaga. Menahan diri daripada melakukan dosa, melipat gandakan pahala dan amalan. InsyaAllah.

Continue reading “Ramadhan bakal menjelma..”

Saya ada PCOS

Assalamualaikum warahmatullah. Ahlan wasahlan habibti!

hardship-and-ease

Mulanya saya rasa sangat insecure dan skeptikal untuk bercerita hal peribadi di sini. Tetapi saya juga suka untuk berkongsi pengalaman dan nasihat tentang hidup yang mungkin bermanfaat kepada orang lain.

Yes, saya ada PCOS (Polycystic Ovarian Syndrome). Apa itu PCOS? Baca di SINI dan juga SINI. Doktor cakap saya punya kes hanyalah mild PCOS dan tidak perlukan rawatan ubat cuma perlu telan Asid Folik setiap hari. Sebenarnya saya dah agak saya ada PCOS sebab saya:

 

cid_024701c874b5f1a405200502a8c0gsl
Hahahahaha. Vongok!

Continue reading “Saya ada PCOS”