Ayahku Osem: Hutang PTPTN & dilema kahwin warga asing

Bukan nak bodek ayah ke apa. Tapi nasihat dia ahad lepas semasa kami beraya di rumah makcik di Ampang buat saya terkesima. Kenapa terkesima pulak?

Sebab ayah saya sebelum ni (mungkin impression tu dah tertanam sejak zaman saya dewasa), yang ayah kurang pengetahuan tentang pengurusan kewangan. Selalunya ibu yang paling bijak bab ni.

Bila ayah cakap “Beli rumah cepat kak. Nak tunggu sampai bila?”.

Saya jawab “Dah try dah sebelum ni tapi loan tak lepas. Banyak komitmen. Banyak hutang la ayah”.

Ayah jawab “Guna duit KWSP akaun 2 tu bayar hutang PTPTN. Sekarang PTPTN buat promosi sampai hujung tahun ni 15% kalau akak bayar penuh”. Klik LINK ni untuk kepastian ye šŸ˜‰

Saya terkesima sekejap. Tak sangka ayah tahu. Katanya baca daripada surat khabar. Hurmmm..daripada situ saya punya impression kat ayah dah berubah 180 darjah. Saya kena buat sesuatu untuk kurangkan komitmen bulanan dan beli rumah secepat mungkin.

Dilema kahwin warga asing : Si dia susah/ takkan dapat loan bank! Nak2 kalau gaji tak tetap atau dalam bank takde saving banyak *Serius*

p/s: jangan judge sesiapa terutama ibubapa, jangan jadi macam saya.

Advertisements

TTC Journey, PCOS, Sperm Test dan Ego Lelaki

Assalamualaikum warahmatullah.

Isnin lepas saya jumpa Dr Ahmad Zailani Hatta Mohd Dali (nama penuh kau :P), pakar O&G daripada Pantai Hospital, dia buat part-time kat Yayasan Jabal Nur di bawah Klinik Prof. Dato’ Dr. Hamid Arshat dan di situlah kami bertemu. Cewah! Sangat berpatutan cas rawatan dan konsultasi yang dikenakan (kalau compare dengan hospital swasta yang lain2). Nak2 dengan Dr.Hatta yang sangatlah gentle, friendly and passionately explained everything you need to know. I felt like “Yes, this is it. Finally I found him!muahahahaha” *Gituh! Sebab Dr. Hatta ni punya servis terbaik dan bersabar layan soalan2 kami laki bini šŸ˜€

Yeah, it is scary to look at. No matter how you look at it T_T #PCOSgirl

Untuk sesiapa yang ingin mendapatkan rawatan ataupun konsultasi berkenaan Obstetrics and Gynaecology (O&G) dengan Klinik Dr. Hamid Arshat, boleh klik SINI. Continue reading “TTC Journey, PCOS, Sperm Test dan Ego Lelaki”

Apabila lelaki Arab cemburu..

Assalamualaikum. Hi y’all!

Baru-baruĀ ni company sayaĀ buat annual dinner dan bersempena dengan tempoh perkhidmatan saya (eh, dah macam askar daaa.. ;p) selama 5 tahun pada tahun 2016 ini, maka layaklah kiranya saya mendapat anugerah penghargaan. Saya dah siap rehearsel bagai untuk anugerah tu dan juga siapkan dress sequin bertema gold ala-ala Queen Ravenna “mirror mirror on the wall whose the fairest (ehemm fatest) of them all?!”.. Inspired by this awesome film..

Cantik gilerrr Charlize Theron dalam filem ni *I’m gonna die~

Kebetulan dan alhamdulillah saya takĀ masuk dalamĀ persembahanĀ yang setiapĀ bahagian kenaĀ perform malam tu. Syukurrr.. Kenapa syukur?

Sebabnyaaaa…. Continue reading “Apabila lelaki Arab cemburu..”

Nota untuk diri yang muda dulu

Assalamualaikum.

Sebenarnya saya nak tulisĀ tajukĀ dalamĀ Bahasa Inggeris macam ni “A note to my younger self”. Tapi saya rasa baik saya tulis dalam bahasa. ;D

Nota ini ditulis untuk mengingatkan diri saya di zaman muda dalam lingkungan 16 – 25 tahun. Teruskan membaca y’all!

15382ruled_notepaper

WARNING: Tulisan ini sangat panjang, mungkin korang boleh baca dulu mana yang mampu dulu jangan sampai pitam, esok lusa sambung baca selebihnya ya. :p

Continue reading “Nota untuk diri yang muda dulu”

#ILoveNasiArab

Assalamualaikum warahmatullah.

Hai dearies semua!

32

Saja nak promote satu restoran baruĀ dalam area Kampung Baru, KL yang sedap, meletop lagi terbaik ni. Tested and approved by many whom been there including me. šŸ˜‰

Saya hanya menyampaikan dan memberi pendapat, mana yang baik datang dari Allah, mana yang buruk datang dari kelemahan insan itu sendiri. InsyaAllah kalau korang rasa nasi Arab yang diorang sediakan memang korang tak kerling tempat lain, mak mertua lalu tak perasan. šŸ˜€

RESTORAN HADRAMAWT KINGDOM, KG. BARU

Website: www.hadramawtkingdom.com

Fb page: Restoran Hadramawt Kingdom

GRAB THIS WHILE IT LAST!
VALID ONLY DURING RAMADAN 2016.

PLEASE DROP US A CALL/ TEXT/ WHATSAPP
FOR RESERVATION OR ANY ENQUIRIES TO:

MR. SALAM | 017-886 9414 | hadramawtkingdom@gmail.com

BUFFET RAMADAN OFFER!
ADULTS – RM29.90
KIDS (5-12 Y.O) – RM15.90

P/S: Founder kami asal dari negara Yemen, beliau boleh cakap Bahasa Melayu dengan fasih, jadi kalau text atau call kami anda bolehlah cakap melayu campur rojak English pun takpe. Kalau boleh cakap Arabic lagi bagus! ;D

 

BUFFET RAMADAN 2016 - HK

Continue reading “#ILoveNasiArab”

Post-marriage: When Yemeni met Malay girl (legal thingy)

Assalamu’alaikum warahmatullah.

Alhamdulillah perkahwinan kami Yemeni-Malay sudah melangkau hampir 10 bulan. Syukur sangat! Lega sangat-sangat sebab dah halalan toyyiban dan lebih tenang. Dugaan lepas kahwin jangan cakaplah, terlalu banyak terutama semasa tempoh ‘adjusting’ sebab kami berlainan budaya dan ‘expectation’. Dari situ saya banyak belajar tentang banyak perkara. Okay, perkara tu akan diceritakan dalam post akan datang k. Promish! šŸ˜‰

8b0899266c52d1f6bab4e7ed1a207cab

Continue reading “Post-marriage: When Yemeni met Malay girl (legal thingy)”

Melting pot: Bukan program masak-masak

Ahlan ahlan wasahlan habibi!

Cakap arab kau. Padahal tahu kaif haluk? Ma za taf’al? Ana bihair alhamdulillah. La’. Na’am. Syukran. Afwan. šŸ˜€

391dda715c42badd4e051cbf689b36d2

 

Melting pot

Definition:

  • a pot in which metals or other materials are melted and mixed.
  • a place where different peoples, styles, theories, etc., are mixed together.

Saya pilih definisi no.2 itu. Jadi segmen yang bermula dengan tajuk ‘melting pot’ bukanlah berkenaan masak-masak tapi adalah berkenaan ‘interracial marriage’ yang dilalui oleh saya dan suami. Walaupun kami sama agama, tapi budaya kami jauh berbeza. Contoh???

Banyakkkkkk sangat seperti masakan, pakaian serta cara pergaulan sesama kita. Akan saya kongsikan satu persatu yang baik jadikan tauladan dan yang buruk dijauhkan disempadankan. šŸ™‚

Love,

Mrs Vibrant

Prosedur perkahwinan dengan warga asing

Assalamualaikum & hi people!

Bercakap tentang pengalaman mendapatkan kelulusan untuk perkahwinan di antara gadis Malaysia dan warga asing adalah sesuatu perjalanan yang mencabar kesabaran dan kesetiaan. Serius. Dari pertengahan tahun kertas permohonan di hantar ke pejabat Kedutaan negara bakal suami untuk pengesahan bujang dan kebenaran kahwin dan yang sedihnya kelulusan tersebut hanya keluar pada bulan mac tahun berikutnya. Hal ini disebabkan oleh peperangan yang berlaku pada masa itu.

IMG_20150430_221430

Jadi, di sini saya ingin kongsikan prosedur perkahwinan di antara Pahang girl dengan ArabĀ boy :p

Continue reading “Prosedur perkahwinan dengan warga asing”