Haram

Haram jadah betul. Tak pasal-pasal melekat dalam kepala. Hari-hari nak dengar. Hari-hari terngiang-ngiang bergema di mana-mana.

Oh..biar rasa ini.. Tersimpan Hanya untuk aku.. Kamu Saja tahu..

Oh Biar rasa ini.. Hanya Sekadar engkau tahu.. Aku Ada bila perlu..

Kita Saja tahu..

Advertisements

Book review: Origin by Dan Brown dan Bukti kewujudan Tuhan dan Hari Kiamat

I know I’m late to review this.. padahal dah dekat 3 bulan sis habis baca novel ke-5 Dan Brown ni. Well, FYI, Origin is my first Dan Brown’s novel. Sebelum ni saya hanya tengok movies je.. starting from Angels and Demons, Da Vinci Code and the latest, Inferno.

https://guysgurugrades.files.wordpress.com/2017/01/robert-langdon-series.jpg?w=799&h=382

Memang best ketiga-tiga Robert Langdon movie series tu. Sis bagi 4 bintang!

https://i2.wp.com/www.skindiscolorationsolutions.org/wp-content/uploads/2015/02/4-Stars.png Continue reading “Book review: Origin by Dan Brown dan Bukti kewujudan Tuhan dan Hari Kiamat”

4 Tanda Lelaki Serius Dalam Perhubungan & Tips Bercinta lepas nikah

Fakta 1: Majoriti bakal pengantin perempuan akan buat research thoroughly sebelum ke jinjang pelamin dan tajuk ini merupakan kata kunci (baca: keyword) paling kerap, terlajak laris dan hangat dicari-cari. *cough* yup, that was meh*cough*

Fakta 2: Tanda paling utama si dia serius dalam perhubungan adalah apabila si dia start, kerap berfikir dan berbincang dengan u’ols pasal masa depan. Full stop.

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSntlM_v1DMZUDwdjWpdEwgkLe7DKDd_KkWtfzCrr8D_0DlodKbiQ
Iphone? Why not! Even though I really3 love my Samsung Note 10x *LOL*

Kalau ikut kata pakar berjantina lelaki, mereka akan kata “Lelaki ni simple je. Kalau dia kata ya, maka ya lah. No corner-corner”. Memanglah dia akan kata macam tu sebab dia lelaki.

Bagi pakar yang berjantina wanita, mereka akan kata “Lelaki ni susah kita nak faham. Pakar putar belit. Pakar menipu. Pakar ambil kesempatan atau opportunistik”. Mestilah, sebab wanita ni sendiri seorang yang complicated, banyak fikir, analysis paralisis dan juga semua tu daripada pengalaman sendiri bila dah lama mengenali seseorang lelaki.

But..Seriously, a man’s heart is not that complicated. However, they are not easily to be interpreted. Do you got what I mean? *Confusing right? hahaha!*

Tapi, berdasarkan pemerhatian, pergaulan dan perkenalan sis dengan spesis berjantina lelaki tulen, mereka memang akan serius dengan seseorang wanita yang mereka sayangi dan tanda-tanda tu dapat kita lihat dan tahu antaranya adalah: Continue reading “4 Tanda Lelaki Serius Dalam Perhubungan & Tips Bercinta lepas nikah”

Being 31 younger self

17 February 1987. I was born. Now, I’m 31.

Not too young, not too old. Sedang meningkat dewasa (dan berkembang dengan bahagianya T_T) ;P

Being 31. Banyak lagi yang belum aku capai. Banyak lagi yang diinginkan tapi kurang keberanian nak melompat, mungkin kurang bakteria dalam perut ni. Eh, tengok video ni mesti korang boleh faham apa yang sis maksudkan pasal bakteria dan keberanian untuk take risks! Woha!

Continue reading “Being 31 younger self”

Happy New Year 2018!

Assalamualaikum. Ahlan wasahlan 2018 and all!

It is been a very very very long time I didn’t update anything on my blog. O.M.G.

2017 – marked my life as a senior citizen, nope, as a senior executive. By being a senior, meaning more responsibilities, more burden, more busy and higher expectation! But sadly, not so much money. haha. Ok, I should be grateful right. At least I have a job. Stable job, demanding and challenging but still I enjoying it! Alhamdulillah~

Personal life on 2017? Let past become past. Learning from those mistakes that I made and be matured and wiser and happier self in the future. Amin ya rabbal ‘alamin. Let’s move forward and keep chasing Allah’s blessing in everything. Yup, that’s my principle from now on. InshaAllah.

So, for 2018, I set some KPIs on myself to achieve within the year such as LOSING WEIGHT like seriously! hahahaha.. I know.. It is not that hard. But it was hard for me before. However, last 2 days I managed to fast and I think fasting is my go! Not just for losing weight and qada’ my cannot-fasting-days, but fasting is the best for our health. And today, I manage to skip breakfast (due to heavy dinner last night) and ate on lunch 1 pack of Nasi Lemak. Guess what? I feel my stomach so full I found it hard to breathe. I think my stomach has shrinking a bit!!! Woah! See.. Fasting is veryyyyy good for me and you too~

Lots of western researchers have recommended an Intermittent Fasting. Some recommend to do 1 meal a day and some recommend 2 meals per day within certain time frame. Based from all of that, we can agree that FASTING IS GREAT!

Watch this videos to understand better!

Okla, gotta go. I’ll try to update my blog at least once a week with more info, knowledge and wisdom! Asta la vista baby!

Sis review buku: Sharp Objects by Gillian Flynn

 

IMG_20170727_195641_405[1]
Inilah rupa buku tu. Best2! Sis bagi 4 bintang 😉

Siapa peminat genre thriller mesti pernah dengar nama penulis novel ni. Gillian Flynn terkenal selepas novel bertajuk ‘Gone Girl’ laris di pasaran dan diadaptasi ke filem dengan tajuk yang sama.

Tapi seperti biasa, bagi saya yang telah baca novel terlebih dahulu sebelum wayang keluar akan komen “Baca novel lagi best daripada movie!”. Serius. Well, imagination is powerful tool in life! Cayalah.

Untuk novel Sharp Objects ni saya boleh bagi 4 bintang. Sebab:

Novel ni buat saya berhenti baca, letak buku, pergi dapur basuh pinggan cuci baju sapu sampah sambil berfikir “Is this for real? Like for real? How can!!! I can’t believe it!”. Lepas tu sambung baca sampai habis. Continue reading “Sis review buku: Sharp Objects by Gillian Flynn”

FAQ bila kahwin orang asing

Salam alaik.

Ahlan ahlan wasahlan habibti. Welcome to my blog! Selamat datang!

Sebelum sis nak bercerita, korang layan dulu lawak Russell Peters pasal orang Arab. Kelakar giler. Sis tengok 10 kali pun tak jemu-jemu.

Rupanya ramai yang berminat nak kahwin dengan orang asing. Bukan makhluk asing. Tapi warganegara asing. Foreigner. Sebab apa sis cakap macam tu? Continue reading “FAQ bila kahwin orang asing”

Ayahku Osem: Hutang PTPTN & dilema kahwin warga asing

Bukan nak bodek ayah ke apa. Tapi nasihat dia ahad lepas semasa kami beraya di rumah makcik di Ampang buat saya terkesima. Kenapa terkesima pulak?

Sebab ayah saya sebelum ni (mungkin impression tu dah tertanam sejak zaman saya dewasa), yang ayah kurang pengetahuan tentang pengurusan kewangan. Selalunya ibu yang paling bijak bab ni.

Bila ayah cakap “Beli rumah cepat kak. Nak tunggu sampai bila?”.

Saya jawab “Dah try dah sebelum ni tapi loan tak lepas. Banyak komitmen. Banyak hutang la ayah”.

Ayah jawab “Guna duit KWSP akaun 2 tu bayar hutang PTPTN. Sekarang PTPTN buat promosi sampai hujung tahun ni 15% kalau akak bayar penuh”. Klik LINK ni untuk kepastian ye 😉

Saya terkesima sekejap. Tak sangka ayah tahu. Katanya baca daripada surat khabar. Hurmmm..daripada situ saya punya impression kat ayah dah berubah 180 darjah. Saya kena buat sesuatu untuk kurangkan komitmen bulanan dan beli rumah secepat mungkin.

Dilema kahwin warga asing : Si dia susah/ takkan dapat loan bank! Nak2 kalau gaji tak tetap atau dalam bank takde saving banyak *Serius*

p/s: jangan judge sesiapa terutama ibubapa, jangan jadi macam saya.

Cerita tentang diet

ASSALAMUALAIKUM. SALAM RAMADAN HABIBTI~

Bulan ni alhamdulillah bulan Ramadan. Di samping dapat kita menggandakan amalan kebaikan dan berpuasa, kita juga dapat buat detoks perut dan merehatkan sistem pencernaan. Maka diharap dapat mengurangkan berat badan. InsyaAllah. Amin. *Nota: Turun berat badan bukan matlamat utama Ramadan ya, cuma kesan sampingan saja atau omputih kata ‘side effect’*

Lagipun memang matlamat diet saya adalah untuk kurangkan berat badan. Dengan pengurangan sebanyak 5-10 kg. Target: 55kg daripada 65kg dalam masa 2 bulan. Boleh ke? *Yakin boleh! yioshhh!!! Sikit2 lama2 jadi Jennifer Lopez. Woah!*

Saya pernah cerita jugak dalam post TTC Journey: Apa yang saya buat? Bacaan 18 tahun ke atas sahaja! dan salah satu faktor kejayaan untuk hamil adalah dengan turunkan berat badan. Even doktor pun suggested me to try that. As you all know, it is soooo hard. Saya rasa metabolism saya dah memang rendah plus nafsu makan yang susah nak kawal *sedihh*

Saya dah tak follow diet Ketogenic *jengjengjeng* yang saya cerita dalam post lepas iaitu Gula dan Karbo punca PCOS! sebab saya takleh nak ikut segala rules untuk diet tu. Plus, saya dah salah faham pasal diet ni. Jadi apa yang saya buat? Continue reading “Cerita tentang diet”