TTC Journey, PCOS, Sperm Test dan Ego Lelaki

Assalamualaikum warahmatullah.

Isnin lepas saya jumpa Dr Ahmad Zailani Hatta Mohd Dali (nama penuh kau :P), pakar O&G daripada Pantai Hospital, dia buat part-time kat Yayasan Jabal Nur di bawah Klinik Prof. Dato’ Dr. Hamid Arshat dan di situlah kami bertemu. Cewah! Sangat berpatutan cas rawatan dan konsultasi yang dikenakan (kalau compare dengan hospital swasta yang lain2). Nak2 dengan Dr.Hatta yang sangatlah gentle, friendly and passionately explained everything you need to know. I felt like “Yes, this is it. Finally I found him!muahahahaha” *Gituh! Sebab Dr. Hatta ni punya servis terbaik dan bersabar layan soalan2 kami laki bini 😀

Yeah, it is scary to look at. No matter how you look at it T_T #PCOSgirl

Untuk sesiapa yang ingin mendapatkan rawatan ataupun konsultasi berkenaan Obstetrics and Gynaecology (O&G) dengan Klinik Dr. Hamid Arshat, boleh klik SINI. Continue reading “TTC Journey, PCOS, Sperm Test dan Ego Lelaki”

5 Tips menambat hati lelaki bernama SUAMI

Assalamualaikum warahmatullah.

Sis taknak cakap banyak pun. Bagi 5 pun dah cukup :p

Dalam tips ni, saya bukan bias dekat lelaki Arab (sebab suami saya orang Arab,oh tidakk), tetapi tips ni universal, majoriti lelaki akan tertambat hatinya kalau wanita kesayangannya aka ISTERI mengamalkan tips-tips ni. Cewah!

1. Kenyang perut, suka hati (Kena Rajin Masak!!!)

Bonus kalau pandai masak maka masakan yang korang sediakan mestilah sedap sampai menjilat jari. Tapi yang paling penting kita masak masakan yang boleh dimakan untuk si dia (mestilah! LOL), dapat nutrient daripadanya, sihat, kenyang dan senang hati. Gitteww~  Sebab majoriti lelaki suka makan! Terutamanya masakan wanita kesayangannya (i.e. ibu & isteri. Kakak? Adik? Takyah nak ngader. Fokus hokayy, fokus 😀 ). Kalau tak pandai masak macam mana?? Belajaq la sayang oiii..Masak ni senang je sebenarnya, potong2 campak2 je. Sis suka masak sebab ianya macam terapi tau, nak2 bila dah penat2 masak pastu suami makan sampai bertambah-tambah licin pinggan. Satu kepuasan tahu tak. 😀

P/s: Lelaki Arab lagi fussy bab makan atau masakan ni. Diorang memang budaya lelaki takkan ke dapur, semua mak yang buat dan layan. So, you wanna marry an Arab guy? Sharpen your cooking skill like ASAP! Seriously. 😉 Learn what he likes and don’t like. That’s it. Continue reading “5 Tips menambat hati lelaki bernama SUAMI”

Ibu sanggup buat apa saja untuk untukmu, anak.

She works the night, by the water
She’s gonna stress, so far away from her father’s daughter
She just wants a life for her baby
All on her own, no one will come
She’s got to save him (daily struggle)
She tells him “ooh love”
No one’s ever gonna hurt you, love
I’m gonna give you all of my love
Nobody matters like you (stay up there, stay up there)
She tells him “your life ain’t gonna be nothing like my life (straight)
You’re gonna grow and have a good life
I’m gonna do what I’ve got to do” (stay up there, stay up there)
So, rockabye baby, rockabye
I’m gonna rock you
Rockabye baby, don’t you cry
Somebody’s got you
Rockabye baby, rockabye
I’m gonna rock you
Rockabye baby, don’t you cry
Rockabye, no (Rockabye-rocka-rocka-rocka-bye) (oh)
Rockabye, yeah, yeah (Rockabye-rocka-rocka-rocka-bye)

Continue reading “Ibu sanggup buat apa saja untuk untukmu, anak.”

Rezeki itu rahsia Allah..

Assalamualaikum warahmatullah.

MasyaAllah dah lama saya tak menulis di sini. Sentiasa rindu nak menulis dan mencurah rasa di blog Vibrant Girl ni tapi kekangan masa dan idea, buat saya sentiasa tak sempat. Padahal hari-hari saya bekerja mengadap laptop 😀

Sekarang baru saya rasa betul-betul yang saya dah dewasa!

Mana taknya, tahun ni, bulan ni, 17 Februari 2017, maka akan genaplah usia saya 30 tahun. Woot woot I’m gonna be a 3-series gal yo! But not yet a MILF!? LOL

Anyhow, I am grateful with whatever I have. Saya ada ibu ayah yang banyak menabur budi dunia akhirat, adik-beradik yang saya sayangi dan suami tercinta serta kawan-kawan yang rapat dan kenali. Saya seorang wanita bekerjaya dengan pendapatan tetap dan baru saja dikurniakan jawatan yang mencabar (disebabkan jawatan baru ni lah saya tak sempat ber-blogging T_T.. atau sekadar alasan?! :D). Saya ada rumah tempat berlindung (walaupun masih menyewa) dan kereta sebijik (pun masih berhutang). Semua dah cukup. Alhamdulillah.Syukran ya rabb. Continue reading “Rezeki itu rahsia Allah..”

The Girl on the Train: Movie Review

#I wrote about the The Girl on the Train‘s review on movie and book on my previous post as HERE if you wanna read it. Tqsm 😉

I watched this movie on last Saturday and it was AWESOME! *finally~LOL*

Continue reading “The Girl on the Train: Movie Review”

TTC Journey: PCOS and negative pregnancy test (Part 2)

Ahlan wasahlan habibti~

HAPPY NEW YEAR 2017! Ma’as salamah 2017! Let’s start the day by being positive and better. InsyaAllah. 😉

Even though my pregnancy tests was still negative and my period was due till today. But.. yes there is BUT here. I got a bit like spotted bleeding I must say this morning and I don’t know if it is my period getting started or just another good news. I’m afraid to put any hope. Hope can sometimes be an enemy to a mummy-to-be.. *sobsss T_T Continue reading “TTC Journey: PCOS and negative pregnancy test (Part 2)”

TTC Journey: PCOS, negative pregnancy tests and diet tips

Warning: This might be a bit too-much-information (TMI). So, beware! ;D

Assalamualaikum & hi all!

At the time when I’m writing this, my period is 15 days late! Can you imagine my excited-ness + nerve-wrecking + confusion?! As I told in my previous post (HERE) that I’ve been consuming Nona Roguy Phytonatal pills to ease my digestion and alhamdulillah my period turns up to be in regular cycle (which is 32 days since September 2016 until TODAYYYY) *sobssss T_T

Actually I’ve done several pregnancy tests when my period is due you know and all I got was NEGATIVE HCG and as I was curious, I did Ovulation tests too to detect hormone LH (hormon subur), and guess what? I got POSITIVE LH, meaning I am fertile on my supposed-to-be-period-days!? What the heck right?  *okay, calm down, breath in, breath out~ Continue reading “TTC Journey: PCOS, negative pregnancy tests and diet tips”

Tips dapatkan period yang teratur dan tepat waktu

Assalamualaikum warahmatullah.

Kali ini saya nak bercerita macam mana saya dapatkan cycle period yang teratur dan tepat waktu. Ini adalah rentetan daripada cerita saya mengenai Polycystic Ovarian Syndrome (PCOS) dulu. Kalau nak tahu, klik SINI untuk baca ye.

Alhamdulillah, selama hampir 3 bulan bermula daripada bulan September 2016 hingga bulan ni, November 2016, period saya on-the-dot. Maksud saya adalah bilangan hari adalah sama setiap bulan di mana cycle period saya dari mula period sampai the next period adalah 32 hari. Syukur alhamdulillah.

Continue reading “Tips dapatkan period yang teratur dan tepat waktu”

The Girl on the Train

Assalamualaikum warahmatullah.

Hi all! Long time no see right?

What a hectic life like I was riding a bullet train from October to November 2016. And now I ended up in the middle of November with so many things to do for either my job and personal life goals.

Goshhh.. That was a hell speed of light ride of my life. Ok, done with the rambling about my busiest life or you can say it as ‘Mrs V excuses’. hahahahaha. Kannn alasan je sebenarnya. Kalau nak seribu daya, taknak 1001 alasan!

Korang dah tengok ke movie The Girl on the Train ni atau dah baca buku ni? Best kottt~ Wajib BACA, wajib TENGOK! ;D

Klik SINI untuk info tentang buku The Girl on the Train ya 😉

Continue reading “The Girl on the Train”

Lagu paling romantik pernah saya dengar ;D

Assamualaikum. Hi dearies!

Rasanya semua orang pernah dan tahu kot about this beautiful, romantic, Arabic song namely Tamally Maak by Amr Diab. Saya memang specifically suka lagu ni berbanding lagu-lagu yang lain tak kira apa-apa bahasa pun. Melodi, suara dan vokal serta makna lagu tu memang sangatlah romantik banget! Selamanya will be my favourite romantic song everrrr~

Continue reading “Lagu paling romantik pernah saya dengar ;D”