Gula dan Karbo punca PCOS!

Assalamualaikum warahmatullah.

Alhamdulillah dah masuk sebulan lebih lepas jumpa doktor, makan ubat Metformin dan telan 2 biji Asid Folik sebelum tidur! Yeayyy ;D *tapi sis ada jugak ter-missed sebab balik rumah penat giler dan terlupa nak berus gigi, mandi apatah lagi makan ubat. Teruk kan? T_T

Continue reading “Gula dan Karbo punca PCOS!”

TTC Journey, PCOS, Sperm Test dan Ego Lelaki

Assalamualaikum warahmatullah.

Isnin lepas saya jumpa Dr Ahmad Zailani Hatta Mohd Dali (nama penuh kau :P), pakar O&G daripada Pantai Hospital, dia buat part-time kat Yayasan Jabal Nur di bawah Klinik Prof. Dato’ Dr. Hamid Arshat dan di situlah kami bertemu. Cewah! Sangat berpatutan cas rawatan dan konsultasi yang dikenakan (kalau compare dengan hospital swasta yang lain2). Nak2 dengan Dr.Hatta yang sangatlah gentle, friendly and passionately explained everything you need to know. I felt like “Yes, this is it. Finally I found him!muahahahaha” *Gituh! Sebab Dr. Hatta ni punya servis terbaik dan bersabar layan soalan2 kami laki bini ūüėÄ

Yeah, it is scary to look at. No matter how you look at it T_T #PCOSgirl

Untuk sesiapa yang ingin mendapatkan rawatan ataupun konsultasi berkenaan Obstetrics and Gynaecology (O&G) dengan Klinik Dr. Hamid Arshat, boleh klik SINI. Continue reading “TTC Journey, PCOS, Sperm Test dan Ego Lelaki”

TTC Journey: PCOS and negative pregnancy test (Part 2)

Ahlan wasahlan habibti~

HAPPY NEW YEAR 2017! Ma’as salamah 2017! Let’s start the day by being positive and better. InsyaAllah. ūüėČ

Even though¬†my pregnancy tests was still negative and my period was due till today. But.. yes there is BUT here. I got a bit like spotted bleeding I must say this morning and I don’t know if it is my period getting started or just another good news. I’m afraid to put any hope. Hope can sometimes be an enemy to a mummy-to-be.. *sobsss¬†T_T Continue reading “TTC Journey: PCOS and negative pregnancy test (Part 2)”

TTC Journey: PCOS, negative pregnancy tests and diet tips

Warning: This might be a bit too-much-information (TMI). So, beware! ;D

Assalamualaikum & hi all!

At the time when I’m writing this, my period is 15 days late! Can you imagine my excited-ness¬†+ nerve-wrecking + confusion?! As I told in my previous post (HERE) that I’ve been consuming Nona Roguy Phytonatal pills to ease my digestion and alhamdulillah my period turns up to be in regular cycle (which is 32 days since September 2016 until TODAYYYY) *sobssss T_T

Actually I’ve done several pregnancy tests when my period is due you know and all I got was NEGATIVE HCG and as I was curious, I did Ovulation tests too to detect hormone LH (hormon¬†subur), and guess what? I got POSITIVE LH, meaning I am fertile on my supposed-to-be-period-days!? What the heck right? ¬†*okay, calm down, breath in, breath out~ Continue reading “TTC Journey: PCOS, negative pregnancy tests and diet tips”

Tips dapatkan period yang teratur dan tepat waktu

Assalamualaikum warahmatullah.

Kali ini saya nak bercerita macam mana saya dapatkan cycle period yang teratur dan tepat waktu. Ini adalah rentetan daripada cerita saya mengenai Polycystic Ovarian Syndrome (PCOS) dulu. Kalau nak tahu, klik SINI untuk baca ye.

Alhamdulillah, selama hampir 3 bulan bermula daripada bulan September 2016 hingga bulan ni, November 2016, period saya on-the-dot. Maksud saya adalah bilangan hari adalah sama setiap bulan di mana cycle period saya dari mula period sampai the next period adalah 32 hari. Syukur alhamdulillah.

Continue reading “Tips dapatkan period yang teratur dan tepat waktu”

Saya ada PCOS

Assalamualaikum warahmatullah. Ahlan wasahlan habibti!

hardship-and-ease

Mulanya saya rasa sangat insecure dan skeptikal untuk bercerita hal peribadi di sini. Tetapi saya juga suka untuk berkongsi pengalaman dan nasihat tentang hidup yang mungkin bermanfaat kepada orang lain.

Yes, saya ada PCOS (Polycystic Ovarian Syndrome). Apa itu PCOS? Baca di SINI dan juga SINI. Doktor cakap saya punya kes hanyalah mild PCOS dan tidak perlukan rawatan ubat cuma perlu telan Asid Folik setiap hari. Sebenarnya saya dah agak saya ada PCOS sebab saya:

 

cid_024701c874b5f1a405200502a8c0gsl
Hahahahaha. Vongok!

Continue reading “Saya ada PCOS”