Gula dan Karbo punca PCOS!

Assalamualaikum warahmatullah.

Alhamdulillah dah masuk sebulan lebih lepas jumpa doktor, makan ubat Metformin dan telan 2 biji Asid Folik sebelum tidur! Yeayyy ;D *tapi sis ada jugak ter-missed sebab balik rumah penat giler dan terlupa nak berus gigi, mandi apatah lagi makan ubat. Teruk kan? T_T

Continue reading “Gula dan Karbo punca PCOS!”

Advertisements

TTC Journey, PCOS, Sperm Test dan Ego Lelaki

Assalamualaikum warahmatullah.

Isnin lepas saya jumpa Dr Ahmad Zailani Hatta Mohd Dali (nama penuh kau :P), pakar O&G daripada Pantai Hospital, dia buat part-time kat Yayasan Jabal Nur di bawah Klinik Prof. Dato’ Dr. Hamid Arshat dan di situlah kami bertemu. Cewah! Sangat berpatutan cas rawatan dan konsultasi yang dikenakan (kalau compare dengan hospital swasta yang lain2). Nak2 dengan Dr.Hatta yang sangatlah gentle, friendly and passionately explained everything you need to know. I felt like “Yes, this is it. Finally I found him!muahahahaha” *Gituh! Sebab Dr. Hatta ni punya servis terbaik dan bersabar layan soalan2 kami laki bini 😀

Yeah, it is scary to look at. No matter how you look at it T_T #PCOSgirl

Untuk sesiapa yang ingin mendapatkan rawatan ataupun konsultasi berkenaan Obstetrics and Gynaecology (O&G) dengan Klinik Dr. Hamid Arshat, boleh klik SINI. Continue reading “TTC Journey, PCOS, Sperm Test dan Ego Lelaki”

Rezeki itu rahsia Allah..

Assalamualaikum warahmatullah.

MasyaAllah dah lama saya tak menulis di sini. Sentiasa rindu nak menulis dan mencurah rasa di blog Vibrant Girl ni tapi kekangan masa dan idea, buat saya sentiasa tak sempat. Padahal hari-hari saya bekerja mengadap laptop 😀

Sekarang baru saya rasa betul-betul yang saya dah dewasa!

Mana taknya, tahun ni, bulan ni, 17 Februari 2017, maka akan genaplah usia saya 30 tahun. Woot woot I’m gonna be a 3-series gal yo! But not yet a MILF!? LOL

Anyhow, I am grateful with whatever I have. Saya ada ibu ayah yang banyak menabur budi dunia akhirat, adik-beradik yang saya sayangi dan suami tercinta serta kawan-kawan yang rapat dan kenali. Saya seorang wanita bekerjaya dengan pendapatan tetap dan baru saja dikurniakan jawatan yang mencabar (disebabkan jawatan baru ni lah saya tak sempat ber-blogging T_T.. atau sekadar alasan?! :D). Saya ada rumah tempat berlindung (walaupun masih menyewa) dan kereta sebijik (pun masih berhutang). Semua dah cukup. Alhamdulillah.Syukran ya rabb. Continue reading “Rezeki itu rahsia Allah..”

TTC Journey: PCOS and negative pregnancy test (Part 2)

Ahlan wasahlan habibti~

HAPPY NEW YEAR 2017! Ma’as salamah 2017! Let’s start the day by being positive and better. InsyaAllah. 😉

Even though my pregnancy tests was still negative and my period was due till today. But.. yes there is BUT here. I got a bit like spotted bleeding I must say this morning and I don’t know if it is my period getting started or just another good news. I’m afraid to put any hope. Hope can sometimes be an enemy to a mummy-to-be.. *sobsss T_T Continue reading “TTC Journey: PCOS and negative pregnancy test (Part 2)”

TTC: Stress

Assalamualaikum. Hi y’all!

Lately saya sangat busy, stress dan takde masa untuk diri sendiri. Bila dah banyak kerja kat ofis ditambah-tambah dengan tekanan nak mencapai KPI sebelum akhir tahun ni, rasa macam sangat-sangat-sangat stress dan tak best! Rasa nak resign sekarang jugak.Tapi kalau resign taktau nak kerja apa??? T_T

Life of an adult is not as colourful as rainbow..tskk sobsss

All I want is a life without DEBT! No worries. Work for my own. InsyaAllah.

To live a simple life – like the Japanese movie “Little Forest”. It became my fav movie now. 😉

Continue reading “TTC: Stress”

Saya ada PCOS

Assalamualaikum warahmatullah. Ahlan wasahlan habibti!

hardship-and-ease

Mulanya saya rasa sangat insecure dan skeptikal untuk bercerita hal peribadi di sini. Tetapi saya juga suka untuk berkongsi pengalaman dan nasihat tentang hidup yang mungkin bermanfaat kepada orang lain.

Yes, saya ada PCOS (Polycystic Ovarian Syndrome). Apa itu PCOS? Baca di SINI dan juga SINI. Doktor cakap saya punya kes hanyalah mild PCOS dan tidak perlukan rawatan ubat cuma perlu telan Asid Folik setiap hari. Sebenarnya saya dah agak saya ada PCOS sebab saya:

 

cid_024701c874b5f1a405200502a8c0gsl
Hahahahaha. Vongok!

Continue reading “Saya ada PCOS”